Varm ostcrème med goda tillbehör

1 portion

 

100 g Granbarksost, Jürss Mejeri
4 ägg
0,5 mjölk
Salt
Surdegsbröd, helst Levain

 

Till garnering

Fänkålsdill
Rostade hackade mandlar
Olivolja
Svartpeppar
ÄKTA SYLT – Krusbär, mandel, citronsaft och socker

 

Mixa ost, ägg och mjölk slätt, värm försiktigt till 84°. Låt svalna.

 

Gör bitar av brödet och stek i smör.

 

Servering

Lägg en klick ostcrême och surdegsbrödet på en tallrik.

 

Garnera med fänkålsdill, hackade rostade mandlar, en rejäl klick Äkta Sylt, lite olivolja och svartpeppar.

 

Recept: Staffan Naess

Foto: Bianca Brandox-Cox

 

 

Rådjurssadel med silverlökscrème

2 portioner

 

ca 250 g rådjursfilé
100 g hackad silverlök
30 g smör
6-7 smålökar
ÄKTA SYLT – Moreller, rödvinbärssaft, rödvin, apelsinjuice och socker
Persilja
Salt
Peppar

 

Silverlökscrême

Smält smör och sjud den hackade löken tills den blir mjuk. Mixa slät till en crême, smaka av med salt.

 

Rådjursfilé

Stek rådjursfilén i smör, salta och peppra. Stek sedan i ugn (150°) i ca 10 minuter. Låt vila i 2 minuter innan servering.

 

Koka smålökarna ca 3 minuter, låt svalna och stek sedan i smör.

 

Servering

Lägg rådjursfilén och lökcrêmen på en tallrik. Garnera med smålökarna, persilja och Äkta Sylt.

 

Recept: Staffan Naess

Foto: Bianca Brandox-Cox

 

 

 

 

Mazarin med citrusgranité

4 portioner

 

Mazarin

100 g smör
100 g mandelmassa
2 ägg
2 msk mjöl
1 dl socker
1 nypa salt

 

Granite

1 liter apelsinjuice
100 g socker
1 citron
1 dl mjölk hårt vispad

ÄKTA SYLT – apelsin, citron, kakaoböna, vaniljstång och socker

 

Mazarin

Blanda socker, mandelmassa, smör, tillsätt ägg, salt och mjöl. Häll smeten i en form och grädda 20 minuter (170°). Låt svalna.

 

Granité

Blanda apelsinjuice, socker, fruktkött från 1 citron. Frys in.

 

Mjölkskum

Värm mjölken till 70° vispa till ett tätt skum

 

Servering

Skär upp en lämplig bit av mazarinen, raspa över den frysta citrongranitén och den vispade mjölken. Servera med en rejäl klick av Äkta Sylt.

 

Recept: Staffan Naess

Foto: Bianca Brandox-Cox

Glöm frukostmackan och pannkakorna en stund. Det finns ett många andra möjligheter att använda sylt och marmelad i matlagningen.


Sylt är även överraskande gott till rökt kött. ”Tomat med lime och chili” passar utmärkt till rökta produkter.

 

Servera en klick ”Apelsin och kakaoböna” till kokt eller ugnsbakad fisk. En spännande citrusupplevelse jämfört med den obligatoriska citronklyftan.

 

”Lingon och jordgubb” är en sylt speciellt framtagen till ostbrickans ljusa och mildare ostar t ex. brie, camembert och mellanlagrad hårdost. Prova den till friterad camembert!

 

Hämta receptet till ”Varm ostcrème med goda tillbehör” på receptsidan. Servera med ”Krusbär och mandel” – onödigt gott! Även ostfondue är att rekommendera!

 

Till glass, ostkaka och andra desserter finns det många alternativ. Prova gärna ”Moreller i rödvin”. Alldeles delikat även till vilt. Prova att byta ut den traditionella vinbärsgelén.

 

Hitta på din egen äppelkaka. Lägg äppelskivorna på ett lager av din favoritsylt. Eller låt kakan svalna och bred ett lager smält marmelad ovanpå kakan före servering.

 

Ibland är enklast bäst; sockerkaka eller glass med sylt och lättvispad grädde. Eller varför inte mandelsnäckor fyllda till brädden med sylt och lite grädde som topping.

 

Till sist – lova att prova ”Kaffe och dagsfärsk mjölk”. Servera den till en inte allt för söt vanilj glass eller ringla den på en mörk choklad tårta.

 

 

Tack!

Tack till vår gästkock Staffan Naess, Matbaren Mathias Dahlgren, för recept och tillagning. Tack också till NK Kök och Porslin för att vi fick låna tallrikar och skedar.